Category: <span>GDPR in ZVOP</span>

Infocenter / GDPR in ZVOP
Ostani zdrav pogoj za prehajanje med občinami
Prispevek

Ostani zdrav pogoj za prehajanje med občinami

V nedeljo so na zasedanju vlade na Brdu pri Kranju sprejeli nekatere sprostitve ukrepov za zajezitev novega korona virusa, med drugim so tudi sporočili, da bo v štirih regijah z ugodno epidemiološko sliko (Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska) sproščena tudi omejitev gibanja med občinami, a le za tiste z aplikacijo Ostani zdrav. Pri tem ukrepu se postavlja veliko moralnih kot tudi pravnih vprašanj.

Delo od doma in varstvo podatkov
Prispevek

Delo od doma in varstvo podatkov

Delo od doma je postala naša nova realnost. Zaradi epidemije Covid-19 so številne organizacije  zaprle svoja vrata ter napotile zaposlene na delo od doma, posledično pa se največ dela opravi na daljavo s pomočjo elektronskih naprav. Kadar gre za uporabo informacijske tehnologije, se poraja skrb o njeni varnosti ter o zavarovanju zaupnih informacij.

Vrtoglava globa v Hamburgu in temeljna načela varstva osebnih podatkov
Prispevek

Vrtoglava globa v Hamburgu in temeljna načela varstva osebnih podatkov

Vrtoglava globa v Hamburgu in temeljna načela varstva osebnih podatkov Danes smo v novicah objavili (povezava do novice) odločitev Informacijskega pooblaščenca v Hamburgu, ki je določil vrtoglavo vsoto 35.258.707,95 evrov globe H&M trgovinam na območju Nürnberga zaradi nadzora zaposlenih in s tem neupravičeno in nezakonito zbiral osebne podatke zaposlenih ter de facto posegal v temeljne...

Kaj se dogaja z ZVOP-2?
Prispevek

Kaj se dogaja z ZVOP-2?

Minilo je že dve leti, odkar se v EU uporablja GDPR. Uredba o varstvu podatkov se sicer uporablja neposredno, a ta predvideva nekatere ureditve oziroma uskladitve še z lokalno zakonodajo posamezne države. Slovenija spremenjene zakonodaje še ni sprejela, je pa nov predlog zakona o varstvu osebnih podatkov (t.i. ZVOP-2) znova v usklajevanju.

Varstvo osebnih podatkov – 2. del
Prispevek

Varstvo osebnih podatkov – 2. del

Subjekti javnega in zasebnega prava lahko zgolj z ustrezno zavarovanimi osebnimi podatki zadostijo zakonskim zahtevam, se tako izognejo predpisanim sankcijam in poslujejo brezskrbno. A da sploh lahko začnejo, morajo osvojiti vsaj splošno vedenje in poznavanje Uredbe, šele nato lahko prepoznavajo njene prednosti, se pripravijo na to, kar od njih zahteva ter začnejo prilagajati pravno in...

Varstvo osebnih podatkov – 1. del
Prispevek

Varstvo osebnih podatkov – 1. del

Osebne podatke predajamo, ko želimo na dopust, ko smo vključeni v socialna omrežja, ko sklepamo finančne posle itd., najsi nastopamo v vlogi posameznika ali pa poslovnega subjekta, organa javne uprave ali pa koga četrtega. Vse to se dogaja tako v mejah lastnega nacionalnega okvira kot izven njega. In prav s temi razlogi, ker si osebni podatki zaslužijo zadostno pozornost in zaščito, je Evropska unija (EU) predlagala višjo stopnjo zaščite osebnih podatkov.