Doc. dr. Miha Dvojmoč je doktoriral s področja pravnih znanosti leta 2013. Svojo poklicno pot je pričel kot zaposlen v zasebnovarnostnem podjetju, nadaljeval na Inšpektoratu Mestne občine Ljubljana in se na prošnjo ponovno preselil v zasebni sektor kot direktor poslovne enote večjega varnostnega podjetja, varnostni menedžer in odgovoren za izvedbo najzahtevnejših varnostnih projektov. Služboval je tudi na Ministrstvu za notranje zadeve kot višji svetovalec na področju zasebnega varovanja, trenutno pa je docent na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru, predsednik Detektivske zbornice RS ter predsednik Društva za zasebno varovanje in državljansko samovarovanje. Na področju varnosti in varnosti informacij ter osebnih podatkov sodeluje s številnimi uglednimi subjekti javnega in zasebnega sektorja.

Področja dela, ki so vseskozi spremljevalka njegovega dela in zanimanja so zasebno varovanje in detektivska dejavnost, občinska redarstva, korporativno zagotavljanje varnosti, pravna varnost, finančna varnost, varnostna in zavarovalniška industrija ter varnost informacij, podatkov in osebnih podatkov.

Varnost podatkov in tudi osebnih podatkov je sestavni del vseh področij delovanja, zato dr. Miha Dvojmoč že od leta 2008 poglobljeno spremlja svetovne trende na področju globalne in nacionalne varnosti, zasebne varnosti, detektivske dejavnosti, varnosti informacij, korporativne varnosti, obveščevalne dejavnosti in varstva podatkov.

Miha Dvojmoč je docent za področje Varnostnih ved na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru, predsednik Detektivske zbornice Republike Slovenije, lastnik in direktor podjetja MD svetovanje d.o.o., predsednik Društva za zasebno varstvo in državljansko samovarovanje ter soustanovitelj Inštituta za organizacijsko vedenje.

Blog – Miha Dvojmoč

Kibernetski napad v ZDA

Kibernetski napad v ZDA

Podjetje, ki upravlja glavni ameriški energetski cevovod – Colonial Pipeline Company, je bila žrtev enega večjih kibernetskih napadov. Zaradi kibernetskega napada so tako v celoti zaprli največji cevovod v državi, po katerem iz Teksasa na vzhodno obalo ZDA pošiljajo gorivo za okoli 50 milijonov potrošnikov.

Preberite več ...
Digitalno zeleno potrdilo za namen potovanj znotraj EU

Digitalno zeleno potrdilo za namen potovanj znotraj EU

Informacijski pooblaščenec (IP) je na svoji spletni strani objavil mnenje v zvezi z digitalnim zelenim potrdilom za namen potovanj znotraj Evropske unije. Digitalno zeleno potrdilo za namen potovanj znotraj EU ne sme voditi v diskriminacijo posameznikov, uporaba mora biti jasno določena v zakonu in sorazmerna, po koncu pandemije mora ugasniti.

Preberite več ...
Poslovna skrivnost – 1. del

Poslovna skrivnost – 1. del

Poslovna skrivnost je vsak podatek, ki je rezultat dejavnosti podjetja in njegovih zaposlenih. Ker gre za informacije, za katere ne želimo, da so razkrite konkurenčnim podjetjem, jih označimo kot poslovne skrivnosti in zaposlenim ne dovolimo, da jih širijo naokoli.

Preberite več ...
Podlaga za vpogled v osebne podatke gostov

Podlaga za vpogled v osebne podatke gostov

Zaposleni v gostinstvu in turizmu naj bi po novih določilih s strani vlade preverjali pogoje za vstop gostov. Tako naj bi preverjali negativni test, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti COVID-19 gostov, ki pa vsebujejo številno osebnih zdravstvenih podatkov posameznika. Za pridobivanje teh dokazil pa nimajo posebnih zakonskih pooblastil, niti ni pravne podlage za obdelavo vrste osebnih podatkov.

Preberite več ...
Prevara Wangiri

Prevara Wangiri

V zadnjem času so se zopet povečali klici s sumljivih tujih telefonskih številk. Gre za tako imenovano prevaro wangiri, pri kateri lahko vrnitev klica povzroči nepotrebne stroške. Najbolje je, da klicev na neznane številke ne vračate!

Preberite več ...
Odgovornost direktorja na davčnem področju

Odgovornost direktorja na davčnem področju

Zelo pomembno je ustrezno urejeno davčno področje podjetja, kot so pravilno evidentirane poslovne knjige, verodostojne listine ter obračuni plač in stroškov. Direktor je odgovoren za čisto poslovanje, ki je sladno z davčno regulativo, v primeru kršitve tega področja pa lahko odgovarja tudi kazenskopravno in finančno.

Preberite več ...
Kaj detektivi lahko, česar vi ne smete?

Kaj detektivi lahko, česar vi ne smete?

Sodobna filmska industrija je v javnosti oblikovala lik in do neke mere romantično podobo o zasebnih detektivih. V Sloveniji pa je ta podoba daleč od resničnosti. Zakon o detektivski dejavnosti določa, da lahko detektivi zbirajo, obdelujejo, posredujejo podatke in informacije ter svetujejo na področju preprečevanja kaznivih ravnanj.

Preberite več ...
Nov hekerski vdor v Facebook!

Nov hekerski vdor v Facebook!

Business Insider te dni poroča o ponovnem vdoru v Facebook. Hekerji so objavili kar 533 milijonov osebnih podatkov, vključujoč ime, priimek, rojstni dan, življenjepise, telefonske številke in e-naslove. Med ukradenimi podatki, naj bi bili tudi podatki več kot 200 tisoč uporabnikov Facebooka iz Slovenije.

Preberite več ...
Mobilne denarnice: ali je njihova uporaba varna?

Mobilne denarnice: ali je njihova uporaba varna?

Brezgotovinsko plačevanje je v porastu, vse bolj pogosto je tudi pri plačevanju nižjih zneskov. Prav tako je brezstično plačevanje prineslo vedno bolj razširjeno alternativo plastičnim plačilnim karticam- mobilne denarnice. To je plačevanje s pametnimi napravami (telefon itd..), kjer je potrebno namestiti ustrezno aplikacijo (mobilno denarnico), opraviti registracijo in dodati kartico ali napolniti račun.

Preberite več ...
Omrežje 5G in kibernetska varnost

Omrežje 5G in kibernetska varnost

Začetek novega desetletja bo čas za uvedbo naslednje tehnologije v zdaj nepogrešljivi mobilni telefon. Omrežja 5G so realnost in prihodnost na dosegu roke, ki pa danes povzroča številne skrbi in razprave. Predvsem na področju kibernetske varnosti.

Preberite več ...