Doc. dr. Miha Dvojmoč je doktoriral s področja pravnih znanosti leta 2013. Svojo poklicno pot je pričel kot zaposlen v zasebnovarnostnem podjetju, nadaljeval na Inšpektoratu Mestne občine Ljubljana in se na prošnjo ponovno preselil v zasebni sektor kot direktor poslovne enote večjega varnostnega podjetja, varnostni menedžer in odgovoren za izvedbo najzahtevnejših varnostnih projektov. Služboval je tudi na Ministrstvu za notranje zadeve kot višji svetovalec na področju zasebnega varovanja, trenutno pa je docent na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru, predsednik Detektivske zbornice RS ter predsednik Društva za zasebno varovanje in državljansko samovarovanje. Na področju varnosti in varnosti informacij ter osebnih podatkov sodeluje s številnimi uglednimi subjekti javnega in zasebnega sektorja.

Področja dela, ki so vseskozi spremljevalka njegovega dela in zanimanja so zasebno varovanje in detektivska dejavnost, občinska redarstva, korporativno zagotavljanje varnosti, pravna varnost, finančna varnost, varnostna in zavarovalniška industrija ter varnost informacij, podatkov in osebnih podatkov.

Varnost podatkov in tudi osebnih podatkov je sestavni del vseh področij delovanja, zato dr. Miha Dvojmoč že od leta 2008 poglobljeno spremlja svetovne trende na področju globalne in nacionalne varnosti, zasebne varnosti, detektivske dejavnosti, varnosti informacij, korporativne varnosti, obveščevalne dejavnosti in varstva podatkov.

Miha Dvojmoč je docent za področje Varnostnih ved na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru, predsednik Detektivske zbornice Republike Slovenije, lastnik in direktor podjetja MD svetovanje d.o.o., Predsednik Društva za zasebno varstvo in državljansko samovarovanje ter soustanovitelj Inštituta za organizacijsko vedenje.

Blog – Miha Dvojmoč

Zlato pravilo spletnih nakupov

Zlato pravilo spletnih nakupov

Zveza potrošnikov Slovenije je ob občutni rasti spletnega nakupovanja v koronski krizi pripravila nekaj nasvetov za potrošnike, da bi bil nakup kar se da brezskrben. Izpostavljajo tako imenovano zlato pravilo spletnega nakupovanja: ČE JE KAJ PREDOBRO, DA BI BILO RES, POTEM VERJETNO NI RES.

Preberite več ...
Obveznosti samozaposlene osebe pri zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu

Obveznosti samozaposlene osebe pri zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu

Javnosti je bolj ali manj znano, da so pravice in obveznosti v povezavi z varstvom pri delu, ki zadevajo delodajalce in delavce, jasno določene v zakonodaji in v strokovni literaturi. O teh smo pisali tudi v enem prejšnjem blogu. Manj pa je znanega glede vrste in obsega pravic, ki zadevajo samozaposlene osebe, čeprav je znano, da zelo veliko posameznikov v naši državi poslovno deluje v tej statusni obliki.

Preberite več ...
Kibernetska varnost in resnost napadov

Kibernetska varnost in resnost napadov

Hekerski napadi so vse bolj napredni, nedotakljivosti skorajda ni več. Žrtve napada so tudi podjetja, mnogi varnostni strokovnjaki celo poudarjajo, da podjetij, ki ne bi doživel kibernetskega napada ni več, številni pa celo ne vedo, da so bili napadeni.

Preberite več ...
Varnost in zdravje pri delu v podjetju

Varnost in zdravje pri delu v podjetju

Vsak delodajalec mora za svoje zaposlene zagotoviti zdravje in varnost pri delu. Prav tako mora izdelati in sprejeti Izjavo o varnosti v pisni obliki, s katero določi način in ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter jo dopolnjevati ob vsaki novi spremembi na ravni tveganja.

Preberite več ...
Sodobni spletni prevaranti – 2. del

Sodobni spletni prevaranti – 2. del

Internet je postal neznansko privlačen za spletne kriminalce. Napadalci z umetnimi zvijačami in obljubami iz vas izžamejo denar ali pridobijo dragoceno finančno informacijo. Sodobni spletni prevaranti bodo storili vse, da se dokopljejo do vašega denarja ali osebnih podatkov, zato moramo biti izjemno pozorni na vsakem koraku, ki ga storimo na spletu.

Preberite več ...
Sodobni spletni prevaranti – 1. del

Sodobni spletni prevaranti – 1. del

Slovenska policija je v prejšnjem letu skupaj z Europolom zbrala informacije o najpogostejših spletnih finančnih prevarah ter kako jih pravočasno prepoznati in se jim izogniti. Sodobni spletni prevaranti so vse bolj inovativni in jih je vse težje odkriti.

Preberite več ...
Novosti na področju spletnega nakupovanja

Novosti na področju spletnega nakupovanja

Zaradi epidemije se je nakupovanje preselilo na splet. Kot smo opozorili že v eni prejšnjih novic pa je lahko spletno nakupovanje tudi nevarno in lahko hitro postanemo žrtve kibernetskega napada. Potrebno je biti pozoren na vse pasti spletnega nakupovanja, da je slednje varno.

Preberite več ...
Ostani zdrav pogoj za prehajanje med občinami

Ostani zdrav pogoj za prehajanje med občinami

V nedeljo so na zasedanju vlade na Brdu pri Kranju sprejeli nekatere sprostitve ukrepov za zajezitev novega korona virusa, med drugim so tudi sporočili, da bo v štirih regijah z ugodno epidemiološko sliko (Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska) sproščena tudi omejitev gibanja med občinami, a le za tiste z aplikacijo Ostani zdrav. Pri tem ukrepu se postavlja veliko moralnih kot tudi pravnih vprašanj.

Preberite več ...
Prekrškovni organ objavil osebne podatke

Prekrškovni organ objavil osebne podatke

Na portalu Slo-Tech so opozorili, da so na spletnem portalu e-uprave ti objavili dokumente, kjer so bili jasno in javno razvideni osebni podatki kršitelja, kar ni le kršitev upravnega postopka, pač pa tudi grob poseg v zasebnost. S tem dejanjem je bila tudi kršena obdelava osebnih podatkov.

Preberite več ...
Spletni napad na instagram influencerje

Spletni napad na instagram influencerje

Z razvojem tehnologije so se razvili novi poklici. Trenutno je najbolj razširjen in poznan poklic vplivneža oziroma tržnega influencerja, ki je nova oblika trženja na družabnih omrežjih in vključujejo potrdila ter promocijo izdelkov. Žal pa se z razvojem pojavljajo tudi nove oblike kriminalitete, kjer so žrtve spletnih goljufov postali ravno vplivneži.

Preberite več ...