Oznaka: GDPR

Infocenter / GDPR
Kaj se dogaja z ZVOP-2?
Prispevek

Kaj se dogaja z ZVOP-2?

Minilo je že dve leti, odkar se v EU uporablja GDPR. Uredba o varstvu podatkov se sicer uporablja neposredno, a ta predvideva nekatere ureditve oziroma uskladitve še z lokalno zakonodajo posamezne države. Slovenija spremenjene zakonodaje še ni sprejela, je pa nov predlog zakona o varstvu osebnih podatkov (t.i. ZVOP-2) znova v usklajevanju.

Pogojujete obisk svoje spletne strani s privolitvijo? Takšna privolitev ni veljavna!
Prispevek

Pogojujete obisk svoje spletne strani s privolitvijo? Takšna privolitev ni veljavna!

Verjetno ste že pristali na spletni strani, kjer ste morali privoliti v prejem piškotkov, če ste želeli videti oziroma priti do njene vsebine? Evropski odbor za varstvo podatkov je posodobil svoje smernice glede privolitve in dopisal, da taka privolitev ni prosto dana. Kar pa je eden izmed pogojev za veljavno privolitev za zbiranje osebnih podatkov...

IP opozarja: Podjetja ne nasedajte izsiljevanju pri varstvu osebnih podatkov
Prispevek

IP opozarja: Podjetja ne nasedajte izsiljevanju pri varstvu osebnih podatkov

Varstvo osebnih podatkov očitno nekateri izkoriščajo za izsiljevanje podjetij. Informacijski pooblaščenec (IP) je namreč zaznal primere zlorabe pravic posameznikov s področja varstva osebnih podatkov. Podjetjem in organizacijam zato priporočamo, da nikakor ne podlegajo kakršnemukoli izsiljevanju,« so sporočili z urada informacijskega pooblaščenca, ki ga vodi Mojca Prelesnik, kjer svetujejo, da se še bolje seznanite s ključnimi...

COVID-19 in varstvo osebnih podatkov
Prispevek

COVID-19 in varstvo osebnih podatkov

V luči aktualnega dogajanja po svetu in v Republiki Sloveniji vam z vidika prisotnosti Koronavirusa COVID-19 v branje posredujemo eno od relevantnih tem, ki jih obravnava Informacijski pooblaščenec in kjer so vključene relevantne informacije v zvezi z: Izvajanjem ukrepov zoper širjenje bolezni in varstvo osebnih podatkov v času krize, v zvezi s katerimi Informacijski pooblaščenec...

Odgovorno ravnanje vseh je ključno v času virusne krize
Prispevek

Odgovorno ravnanje vseh je ključno v času virusne krize

Spoštovani, v luči aktualnega dogajanja po svetu in v Republiki Sloveniji vam z vidika prisotnosti Koronavirusa COVID-19 v nujno branje posredujemo informacijo s strani Informacijskega pooblaščenca, v katerem se nahajajo pojasnila v zvezi z varstvom osebnih podatkov in dopustnostjo obdelave osebnih podatkov  pri ukrepih zoper širjenje bolezni, posredovanju podatkov in ravnanju posameznih organizacij (gl. prilogo)....

Varstvo osebnih podatkov – 2. del
Prispevek

Varstvo osebnih podatkov – 2. del

Subjekti javnega in zasebnega prava lahko zgolj z ustrezno zavarovanimi osebnimi podatki zadostijo zakonskim zahtevam, se tako izognejo predpisanim sankcijam in poslujejo brezskrbno. A da sploh lahko začnejo, morajo osvojiti vsaj splošno vedenje in poznavanje Uredbe, šele nato lahko prepoznavajo njene prednosti, se pripravijo na to, kar od njih zahteva ter začnejo prilagajati pravno in...